Мотивационно писмо IIчаст 2

 

В работата си като специалист „Подбор на персонал“ съм разгледала хиляди мотивационни писма. Някои от тях съм прегледала набързо, други са успели да ме впечатлят и да задържат вниманието ми. Кандидатите, които са привлекли интересът ми, са получили възможност да докажат себе си на интервюто за работа . Искаш ли и ти да си поканен на интервю за мечтаната ти работа? Тогава:

 

8.Бъди убедителен

Мисли за мотивационното писмо и CV, като твоята реклама пред работодателя. Те целят да го убедят, че ти си човек, с когото трябва да се срещнат. Помисли какъв би бил идеалния кандидат и кои негови качества ти притежаваш. Напиши трите най- важни и дай конкретни примери или статистика, в доказателство колко силно си ги развил. Бъди кратък и ясен.

9. Помни, целта на мотивационното писмо

Основната му цел е не да опише мотивация ти за работа, а да събуди интерес у работодателя и да получиш покана за интервю за работа. За това не пиши за своите качества, а как те биха били от полза на фирмата. Не описвай възможностите, които ти ще получиш на желаната длъжност, а тези които работодателя ще спечели ако те наеме – увеличаване на печалбата, привличане на нови клиенти,повишаване на производителността, оптимизиране на разходите и т.н.

10.Помогни на работодателя да се фокусира върху силните ти качества

Направи текста на мотивационното ти писмо лесно четим. Представи информацията в няколко абзаца, между който остави разстояние. Опиши всяка от силните си страни с няколко изречения в отделен абзац. Така ще се откроят и ще направиш добро впечатление на работодателят, което ще затвърдиш в CV-то.

11.Бъди различен

За да получиш покана за интервю за работа, трябва се отличиш сред останалите 100 и повече кандидата. За това не използвай готови мотивационни писма, който можеш да намериш в интернет. Избягвай клиширани фрази от рода на „притежавам умения за работа в екип“. Те вече са се изтъркали и не ти носят никаква добавена стойност (виж съвет 15). За да привлечеш вниманието използвай въпроси. Така ще започнеш задочен диалог с работодателя, който той ще иска да продължи.

Пример:

Уважаеми г-н Петров,
Търсите ли търговски представител с 5 годишен опит в сферата на бързооборотните стоки, който да увеличи продажбите Ви с 5% в рамките на шест месеца?
 

12.Предлагай решения

Това е сигурен начин да привлечеш вниманието към кандидатурата си. Все по-популярно става мотивационното писмо ориентирано към резултати (value proposition letter). То е по-кратко от стандартното мотивационно писмо. За разлика от стандартното, което е ориентирано към миналите постижения, това цели да покаже с какво ще си полезен на тази длъжност.

Пример:

13.Бъди проактивен

Да бъдеш проактивен означава да поемаш инициативата, да владееш ситуацията и да предизвикваш събитията. Това е едно много ценено качество от работодателите, за това демонстрирай го. Изпрати кандидатурата си към желаната от теб компания, без да е обявила свободна длъжност. Потърси познат, който да ти даде информация или препоръка за желаното работно място. В края на мотивационното писмо напиши, че ти ще потърсиш работодателя за да определите удобен час за среща.

Пример:

Ще Ви потърся следващата седмица за да обсъдим идеите ми са развитието на Вашия бизнес.

14.Провери за правописни грешки

Този съвет важи за всякаква кореспонденция, документи и въобще писмен текст. Звучи логично и лесно и все пак се пренебрегва. Не пести време от проверката, тя може да ти спести шегите в отдел „Човешки ресурси“.

15.5-те правила за писане на Джордж Оруел

Докато се подготвях за статията попаднах на тези правила. Аз съм му голям фен и вярвам, че съветите са приложими и за писането на мотивационно писмо. Превода от английски език е мой:

   • Не използвай метафора, сравнение или друга форма на речта, която си свикнал да виждаш написана.

Те са се превърнали в обикновени фрази, които не предизвикват емоционален отклик. За това трябва да ги избягваш. Отдели време за да помислиш за оригинални и въздействащи изрази.

   • Не използвай дълга дума, ако има кратка, която да ти свърши работа;

Ако не се използват правилно, дългите думи могат да направят речта ти да звучи претенциозно или да останеш неразбран.

   • Ако е възможно да махнеш някоя дума, направи го;

Всяка дума, която не обогатява смисъла на фразата, я прави по-слабо въздействаща.

   • Не използвай страдателен залог ако можеш да използваш деятелен ;

Пример :

   • Не използвай чуждица, технически термин или жаргон, ако можеш да се изразиш на обикновен език.

 Тук можеш да откриете оригиналният текст.: http://www.pickthebrain.com/blog/george-orwells-5-rules-for-effective-writing/

Ако имаш нужда от допълнителна помощ при изготвянето на мотивационното си писмо  ме потърси на тел: 0889473424 или ми пиши тук.

Прочети още:

15 съвета за страхотно мотивационно писмо (I част)

Коментари

Написано от Мария Илиева

Comments are closed.