10 стъпки към намиране на мечтаната работа

Всеки иска да се събуди сутрин в добро настроение защото през деня ще бъде ангажиран с дейности, които му харесват, но не всеки го постига. Ето как да си сред късметлиите, които харесват своята професията и вършат работата си с удоволствие.

Стъпка 1: Коя е мечтаната работа?

За да работиш това, което ти харесва, трябва първо да разбереш, кое е то.
Късметлиите от малки знаят, че като пораснат ще станат лекари, архитекти, интериорни дизайнери или др. и ако избраните професии оправдаят очакванията им по отношение на възнаграждение, престиж, свободно време и т.н., е лесно да следват мечтата си и имат ясно начертан кариерен път.

Ние останалите трябва сериозно да помислим и да си отговорим на въпроса: Какво бих правил най-добре и дали то ми харесва? Трябва да определиш какви качества и умения притежаваш и на какви професии съответстват те.

За да направиш това можеш да се обърнеш към специалист кариерен консултант, който в няколко срещи ще ти помогне да изясниш целите си и да изготвиш план за постигането им или да разчиташ на себе си. В интернет има доста материали и безплатни тестове за професионално ориентиране, на английски и български език. Подбирай ги внимателно и не им се доверявай напълно, защото не всички са валидизирани. Наскоро си правих подобен тест и резултатът от него показа, че най-подходящата професия за мен е – бодигард. Може би не бях напълно искрена на въпроса колко пъти в седмицата тренирам, но все пак професията на бодигард е много далече от мен.

Стъпка 2: Попълнете пропуските!

След като вече знаеш каква е мечтаната ти работа, е време да проучиш възможностите. Разгледай сайтовете за работа, прочети във форумите, говори със своите близки и познати за да получиш информация относно свободни работни места и изискванията на работодателите.

Обективно оцени дали знанията и уменията ти съответстват на условията поставени от работодателите. Ако откриеш пропуски, трябва да бъдат запълнени, защото те ще са причината да не стигнeш дори до интервю за работа.

Ако работодателят изисква отлично ниво на владеене на език –надгради знанията си и представи сертификат. Ако мечтаната ти работа е свързана с ползването на определен софтуер – запиши се на курс или се разтърси из нета за безплатни уроци.

Стъпка 3: Търсене на работа

Вече знаеш и можеш. Време е да се реализираш. Как да търсиш мечтаната работа? Ако си следвал предходната стъпка си наполовина готов и с тази. И все пак :

– Провери за обявени свободни позиции в сайтовете за работа;
– Обяви на своите близки и приятели ( т.н. нетуъркинг), че активно си търсиш работа във мечтаната от теб сфера;
– Следи сайтовете на харесваните от теб компании, често фирмите обявяват свободните работни места първо там;
– Бъди проактивен – изпрати своето CV и мотивационно писмо на HR отдела на фирми, които харесваш, но не търсят служители в момента.
– Дай възможност на работодателите да те намерят – направи си профил в професионалните мрежи (LinkedIn, Probook и др.)
– Следи форумите, свързани с любимата ти професионална сфера- може нещо да изскочи.

Стъпка 4: CV

Специалистите са прави : „ CV-то е твоята визитна картичка“.

То ще те направи различим и ще изпъкнеш пред останалите кандидати. За това не го подценявай.
Писането на CV не е само попълване на  таблица със данни и рядко този подход води до добър резултат.

Има много материали в интернет как да напишем успешното CV , а можеш да се обърнеш и към специалист, който да изготви твоето CV.

Стъпка 5: Мотивационно писмо

Все по-често работодателите изискват, при кандидатстване за работа, мотивационно писмо, като средство за отсяване на кандидатите. За това постарай се.

Въпреки че има известни правила в писането му, грешка ще е използването на готови шаблони. Това ще се усети и ще бъде в твой минус.
Прочети повече по темата „Как да напишем успешно мотивационно писмо“ или потърси специалист за изготвянето му.

Ако имаш нужда от помощ в процеса на търсене на работа се свържи с мен на тел. 0889473424 или ми пиши тук.

Прочети още: 10 стъпки към мечтаната работа ( II част)

Коментари

Написано от Мария Илиева

Comments are closed.