6грешки на интервю за работа

Грешка №1 – Да не знаеш къде отиваш

Подготовката за интервюто е 90% от него. Ако не проучиш организацията и подробности за самата позиция е малко вероятно да я получиш.

 Един от първите въпроси на интервюто за работа е ‚ „Какво знаете за нашата фирма?“. Ако не отговориш на него, ще покажеш на интервюиращите слабата си мотивация и така най-вероятно ще събудиш и слаб интерес към своята кандидатура.

Грешка №2 – Да се притесняваш

Няма от какво да се притесняваш, щом си на интервюто, значи си подходящ кандидат. Твоите образование, опит и умения са признати, трябва само да ги потвърдиш.

Не забравяй, щом си поканен/а, работодателят иска ти да си подходящия кандидат, защото никой не обича да си пилее времето в разглеждането на нови CV-та и организиране на допълнителни интервюта.

Грешка №3 – Отговори с „Да“ и „Не“

Никой интервюиращ не обича да вади с ченгел думите ти и накрая ще се измори. Използвайте всеки въпрос за да дадеш максимално повече положителна информация за себе си.

Грешка №4 – Използване на жаргон, диалектни думи или чуждици.

Книжовният български език, е този за интервюто за работа. Избягвай всякакъв жаргон, диалектни думи и чуждици. Дори и те да са в стила ти на говорене – въздържай се, защото може да останеш неразбран/а или да направиш лошо впечатление.

Грешка №5 – Критикуване на предишен работодател или колега.

Дори и да имаш основание за негативната оценка, тя няма да бъде изтълкувана добре от интервюиращите.

Критикуването на  компанията, която се опитваш да напуснеш или за която си работил/а в миналото създава впечатлението, че си негативен човек. Това също така може да накара интервюиращите  да се зачудят какво ще кажеш за тяхната компания, ако те наемат.

Грешка №6 – Липса на въпроси от твоя страна

Всяко интервю завършва с „ Имате ли някакви въпроси?“. Най-лошото нещо е да кажеш, че нямаш. Липсата на въпроси от твоя страна показва , че или не се интересуваш или не си подготвен/а. Интервюиращите се впечатляват също толкова  от въпросите ти, колкото и от отговорите на техните.

Ако искаш да получиш още полезни съвети по темата, побързай да се запишеш за следващият семинар „Превърни интервюто за работа в предложение“. Повече научи тук.

 

 

Коментари

Written by Мария Илиева

Comments are closed.