CV-то и рекламите

Специалистите „Човешки ресурси“ не се изморяваме да повтаряме, че CV-то е твоята реклама. В тази статия, ще се опитам да те убедя в това, като използвам езика на рекламния бизнес.

Цел – мечтаната работа

Ако разгледаш себе си и професионалните си умения, като продукт, то твоята цел е да го продадеш на точно определен купувач (работодател) и то на най-добра цена.

Целева група

Добре е да помислиш какво харесва и търси купувача.

Навярно ти е направило впечатление, че всяка реклама е направена за определена аудитория. Рекламите за бира – за мъжете, тези на перилните препарати – за жените, тези на дъвки, бисквити или други лакомства са предимно насочени към децата. Защо? Защото те са купувачите и в рекламите откриват точно каквото им трябва .

Същото важи и за CV-то. За да е успешно,  то също трябва да има  своята целева група. Направи проучване в сферата, която харесваш и си набележи фирмите, за които ти се работи. Напиши CV-то си специално за тях.

Конкуренция

И на пазарът на труда като на всеки друг пазар, конкуренцията е голяма. Сигурно ти е направило впечатление когато кандидатстваш по някоя обява за работа, че преди теб са го направили още 100 – 200 човека. Със CV-то си трябва да убедиш, че ти си най-добрият кандидат.

Време

Ясно ни е, че рекламите по телевизията са кратки, защото ефирното време е скъпо. Пак стигаме до максимата „Времето е пари“. Тя важи в пълна сила и при подбора на персонал. Този, който ще прочете CV-то ти също е притиснат от времето. Реално ще имаш вниманието му за 30-40 секунди, така че се постарай, за да го впечатлиш.

Визия

Сигурно и ти сменяш канала като започне рекламния блог или изхвърляш всички листовки от пощата си. Но има и такива, които привличат интересът ти. Обикновено на тях има усмихнато лице и от пръв поглед ти става ясно какъв е продукта, неговите предимства, как ще подобри ежедневието ти и даже колко ще спестиш като си го купиш.  От тук нататък знаеш как действа рекламата – решаваш, че вече не можеш без това нещо и трябва да го имаш.

Такава трябва да е визията и на твоето CV.

Да си сложиш усмихната снимка в CV-то винаги е добра идея. Следвай правилата – да е паспортен формат и да е направена професионално ( във фотостудио).

Трябва да става ясно какви са предимствата ти пред останалите кандидати – опит, постижения, супер образование, лични умения и  др. Така работодателят бързо и лесно ще разбере, че ти си неговият човек и ще позвъни с покана за интервю за работа.

Ако имаш нужда от помощ при изготвяне на CV-то си , не се колебай да се свържеш с мен на 0889473424 или тук .

Коментари

Написано от Мария Илиева

Comments are closed.