6 начина за търсене на работа

Често ли си казваш: “ Не мога да си намеря работа?“ А знаеш ли къде и как да я търсиш? Ето 6 начина да намериш работа в България.

 

Начин № 1 – Сайтове с обяви за работа

Първо място, като предпочитан начин за търсене на работа, се заема от сайтовете за обяви, защото позволяват лесно и удобно използване, както от кандидатите, така и от работодателите.

Повечето сайтове дават възможност за създаване на личен профил, където да изготвиш и съхраняваш своите CV-та и мотивационни писма, да следиш историята на кандидатстването си и да получаваш известия за новите обяви за работа, по предварително зададени от теб критерии. Ако някоя фирма ти направи по-специално впечатление, можеш лесно да разгледаш всичките й обяви за работа и да прочетеш кратка информация за нея.Търсенето става лесно и бързо, като имаш възможност да го правиш по различни критерии : населено място, сфера, тип заетост или по ключови думи.

Най-популярният сайт за търсене на работа  в България е Jobs.bg.  Чрез него освен у нас, можеш да търсиш работа и в чужбина. Освен работа, предлага и курсове, също категоризирани по градове, сфера и тип обучение.

Друг популярен сайт е Zaplata.bg, където  критерий за търсенето можеш да заложиш размера на предпочитаната ти заплата и да разгледаш само тези обяви, които предлагат работа с такова и по-високо възнаграждение.

Rabota.bg  е сайт, в който можеш да намериш актуални обяви за работа, стажове и различни обучения.

Jobtiger.bg е първият сайт в България за обяви за работа. Ако търсиш реализация на позиции над средните, това е мястото, което трябва да проверяваш. Другото такова е Karieri.bg .

Jooble е агрегатор на обяви за работа. Можеш да си спестиш време при търсенето, защото той ти предлага обявите от няколко сайта, на едно място.

Съществуват и специализирани сайтове, в които можеш да намериш обяви само от една сфера.http://www.odit.info/?s=3&c=22- е място , където можеш да търсиш обяви касаещи счетоводството. IT специалистите да проверяват Itjobs.bg , It.jobs.bg   (този сайт е под шапката на Jobs.bg), Jobs.kaldata.com .

Ако намериш обяви за работа за фирма, която не ти е известна или искаш да разбереш повече за фирмената култура, нивото на заплащане и удовлетвореността на служителите, провери я в  Rabotodatel.bg. Това е мястото където всеки може да остави своя коментар за работата си в определена компания. Бъди критичен към прочетеното, тъй като мненията не винаги са обективни.

Начин №2 – Нетуъркинг ( Социализиране, изграждане на мрежа от контакти)

Най- сигурният начин да получиш желаната работа, е да бъдеш препоръчан на работодателя. Въпреки, че това буди негативна асоциация с връзкарство, истината е, че всеки работодател би наел служител, който му е представен от човек, когото познава и на когото има доверие.

И така въпросът е : Kак да научиш за необявените работни места  и да получиш препоръка за тях?

Нетуъркинг е термин, който  все по-често се използва в бизнес средите. В превод означава изграждане на мрежа от контакти.

Съществуват много експерименти, които доказват теорията за „Малкия свят“(Small World- https://en.wikipedia.org/wiki/Six_degrees_of_separation ), а именно че всеки човек по света може да намери, който и да е друг само през 6 контакта. Идеята на нетуъркинга е, че колкото повече контакти имаш толкова повече се увеличава шансът ти да постигнеш целта си. А твоята цел е получаването на желаната работа.

Кариерният нетуъркинг представлява създаване на контакти и изграждане на взаимоотношения, които могат да доведат до нови професионални възможности. Като споделяш с хората за търсенето си на работа, можеш да получиш препоръки, съвети, информация и подкрепа, така, че бързо да излезеш от ситуацията на търсещ работа.

Защо нетуъркингът е сред най-успешните начини за намиране на работа?

  • Работодателите са склонни да наемат човек, от когото имат лични впечатления или им бъде препоръчан от техен довереник;
  • Научаваш за необявените свободни работни места;
  • Конкуренцията ти е значително по-малка;

Какво трябва да направиш?

  • Направи списък на твои близки, приятели, роднини, бивши колеги и др., които мислиш, че могат да ти помогнат ;
  • Осъществи контакт с тях;
  • Помоли ги за съвет, не за работа. Получи информация за актуалните тенденции в техния професионален сектор. Ако имат възможност да ти предложат работа или своята препоръка, те ще го направят.
  • Продължи контакта. Благодари за оказаната помощ. Информирай за резултатите.

Ако имаш нужда от помощ в процеса на търсене на работа се свържи с мен на тел. 0889473424 или ми пиши тук.

Прочети още:

6 успешни начина за търсене на работа II част

Коментари

Написано от Мария Илиева

Comments are closed.