Интервю за работа – 4 причини да не получиш покана

Интервю за работа – 4 причини да не получиш покана

Интервю за работа
3 мин. за прочитане
  1. Интервю за работа – 4 причини да не получиш покана

Идеята за тази статия ми хрумна след като моя приятелка ми позвъня по телефона с въпроса: „Защо никой не ми се обажда? Всеки ден изпращам CV-та и нищо. Какво пък толкова искат, да не кандидатствам за НАСА?“.

Търсенето на работа е стресиращ процес, свързан от една страна с очакванията ти за желаната работа и от друга с оценка на твоите професионални качества. Ако липсва позвъняването за покана за интервю, значи тези качества не са оценени според очакванията ти. Тук много хора грешат като започват да се вайкат за своя временен неуспех и да обвиняват лошия си късмет, липсата на връзки, държавата и още какво ли не.

Ако това е ситуацията при  теб, те съветвам да помислиш защо се случва така.

Тук ще разгледаме четирите вероятни причини.

1. Лошо CV

Ако кандидатстваш по различни обяви и не получаваш покана за интервю за работа, първото, което трябва да направиш е да преразгледаш CV-то си. То е твоята реклама пред работодателя и трябва да е отлично за да пребориш конкуренцията. Помисли дали те представя по най-добрия начин и ако имаш съмнения промени го.

Научи повече за успешното CV тук.

2. Липса на ключови умения

Ако си сигурен, че CV-то ти е страхотно и все пак не получаваш поканата за интервю, разгледай по-подробно изискванията за желаната работа – образование, опит, определено ниво на владеене на език или компютърни програми.

Пример:

Преди години имах желание да работя като преводач от испански език. За 3 месеца не получих нито една покана за интервю. След като по-обстойно проучих тази професия, ми стана ясно, че дипломата ми от езиковата гимназия доказва знания, които са на по-ниско ниво от търсеното и завършилите филология винаги ще бъдат предпочетени пред мен. Трябваше да избирам дали да отделя една година за подготовка за международен езиков сертификат или да потърся реализация в друга сфера. Мисля, че е ясно какво избрах 😊.

3. По-висока квалификация

По-големите знания и опит, също може да са причина за да не получиш покана за интервю за работа. Обикновено работодателите са притеснени, че не могат да отговорят на финансовите ти очаквания или че бързо ще изгубиш мотивация за работа. Мениджърите пък се опасяват, че трудно ще те ръководят  и лесно може да заемеш тяхното място.

4. Нещо друго

Понякога причината да не си сред избраните кандидати може да бъде нещо, което не зависи от теб.

В практиката ми като специалист „Подбор на персонал“ се е налагало по една или друга причина за дадена длъжност да търся само мъж или пък само жена, хора на определена възраст или с определени интереси, които да пасват на фирмената култура. Закона за защита от дискриминация не позволява това изискване да бъде описано в обявата за работа, но работодателят има право да избира своите служители.

Случвало ми се е да не каня кандидат за работа, защото е много готин и няма начин да се чувства добре на даденото работно място.

За това, ако правилно оценяваш себе си, имаш добро CV и не получаваш покана за интервю за работа, не унивай. Приеми, че е за добро и продължавай напред.

Ако имаш допълнителни въпроси или се нуждаеш от помощ при търсенето на работа, не се колебай да се свържеш с мен на тел. 0889473424 или тук.

Ще се радвам да ти помогна.

Мария Илиева

Мария Илиева

Здравей, казвам се Мария Илиева.
Аз съм кариерен консултант и специалист "Подбор на персонал".
Ще ти помогна да намериш мечтаната работа.