Интервю за работа – 6 въпроса, които ти да зададеш

Интервю за работа – 6 въпроса, които ти да зададеш

Интервю за работа
3 мин. за прочитане
  1. Интервю за работа – 6 въпроса, които ти да зададеш

Интервюто за работа е двупосочен процес. От една страна работодателят преценява дали ти ще се справиш по най-добрият начин с работата. От друга, ти също имаш възможност да оценяваш дали съответната фирма и длъжност, отговарят на твоите изисквания, така че не я пропускай.


Честа грешка на кандидатите по време на интервю за работа е да не задават въпроси. За интервюиращите, това показва, че не си достатъчно подготвен и не си силно мотивиран за предлаганото работно място. В резултат, няма да си избраният кандидат.

За да имаш възможността, ти, да избираш дали да приемеш предложението за работа, винаги се подготвяй преди интервюто. Проучи фирмата,чрез нейният уебсайт или познати. Запознай се с продуктите и услугите й. Представи си се на работа там и помисли какво те интересува : месторабота, работно време, екипа и фирмената култура и т.н.

Обикновено отговорите на тези въпроси се получават още в началото на интервюто, когато се представят компанията и длъжността, за това ти предлагам 5 въпроса, с които ще получиш допълнителна информация и ще направиш добро впечатление на интервюиращите.

1. Защо Вашата компания е подходяща за мен?

Един от любимите въпроси на HR-ите (специалистите човешки ресурси) по време на интервю за работа е „ Защо вярваш, че ти си подходящият кандидат за тази позиция?“. Разбира се той е сред най-мразените въпроси от кандидатите, така че може да им го върнеш. Освен, че ще демонстрираш самоувереност и чувство за хумор, ще получиш информация относно възможностите за допълнително обучение, кариерно развитие и други придобивки и плюсове.

2. Защо избраната от теб длъжност е вакантна?

Това е много важен въпрос, който ще ти даде представа за реалната ситуация т.е. дали позицията е нова и до голяма степен от теб се очаква да я разработиш или дали предишният служител се е справял с задачите си и къде са били грешките му, които да не повтаряш. Ако научиш, че той е напуснал , включи сигналната лампа и научи дали причината не е текучество на служители в следствие на лоши условия на труд.

3. Защо Вие (интервюиращия) харесвате тази фирма?

Въпросът е предизвикателен и предизвиква откровен отговор. Ще ти даде информация, как се чувства първият служител на фирмата, който срещаш и какви са плюсовете, които той открива в работата си там.

4. Кое е нещото, което не харесвате в компанията/ в работата си тук?

Този въпрос ще изкара интервюиращия извън зоната му на комфорт. Не е сигурно дали ще ти отговори искрено или политически коректно, но информацията, която ще получиш ще ти даде по-реалистична представа за бъдещата ти работата там.

5. Кои са трите качества, които Вашите най-добри служители имат като общи?

С този въпрос ще направиш отлично впечатление, като аналитичен и мотивирам за реализация човек. Ти ще научиш повече за фирмената култура и какви ще бъдат очакванията към теб.

6. Какво ще очаквате от мен през първите 90 дни?

Обикновено периода, след който човек започва да се чувства комфортно и уверено на ново работно място е три месеца. Първите 90 дни са доста стресиращи и колкото по- подробна информация получиш предварително, толкова по-добре ще се подготвиш за тях. А на етап интервю за работа ще покажеш, че си организиран човек и ще можеш да вземеш информирано решение дали да приемеш офертата за работа.

Ако имаш нужда от изготвяне на CV и мотивационно писмо и помощ за интервю за работа, се свържи с мен на тел: 0889473424 или ми пиши тук.

Мария Илиева

Мария Илиева

Здравей, казвам се Мария Илиева.
Аз съм кариерен консултант и специалист "Подбор на персонал".
Ще ти помогна да намериш мечтаната работа.