Интервю за работа и HR мафията

Интервю за работа и HR мафията

Интервю за работа
2 мин. за прочитане
  1. Интервю за работа и HR мафията

Има ли мафия сред специалистите „Човешки ресурси“? – ме попита мой приятел, разочарован от негативният резултат след поредното интервю за работа.

Добра новина – Няма HR мафия

Хубаво е, че неуспехът на дадено интервю за работа не е заради някаква HR конспирация, а следствие от представянето на кандидата. Така, картите са в теб. За да се променят нещата е необходимо само – да се научиш да се представяш по-добре.

Втора добра новина – Да, дамата, която те интервюира, не е специалист в твоята област.

Следователно е още по-лесно да я убедиш, че ти си такъв/такава. Трябва само да се подготвиш и да се представиш по най-добрият начин.

Обикновено интервюто е най-стресиращата част в процеса на търсене на работа и кандидатите са много притеснени. Това, което не трябва да забравяш е, че интервюто за работа е комплимент. То е признание за твоите знания, умения и опит. Знай, че ти си сред избраните 3 до 5 кандидата измежду многото, които са изпратили своите CV-та.

Третата добра новина е – Интервюиращият иска ти да си подходящия кандидат.

HR-ът не е „лошия“, а точно обратното. Той/тя иска ти да си точният кандидат, защото си има и друга работа и иска да приключи с търсенето на правилният служител за желаното от теб място.

С други думи, нещата са в твоя полза. Щом получиш покана за интервю за работа, значи отговаряш на изискванията за длъжността. Работодателят е мотивиран ти да си правилният кандидат. Трябва само да се представиш по-добре от останалите 3, 4 кандидата.

Ако не получаваш одобрение след интервюто за работа, не обвинявай другите, а потърси къде грешиш. Успехът зависи от теб! Обмени опит с приятели и близки, потърси индивидуално консултиране от кариерен консултант или посети курс за подготовка за интервю за работа – http://namerirabota.com/uslugi/obuchenia/.

Научи повече на  тел. : 0889473424

 

Мария Илиева

Мария Илиева

Здравей, казвам се Мария Илиева.
Аз съм кариерен консултант и специалист "Подбор на персонал".
Ще ти помогна да намериш мечтаната работа.