Интервю за работа след майчинство – Част I

Интервю за работа след майчинство – Част I

Интервю за работа
3 мин. за прочитане
  1. Интервю за работа след майчинство – Част I

Всеки изпитва притеснение на интервю за работа, но при дамите, които търсят по-добри възможности след периода на майчинството, това притеснение е още по-голямо.

Факт е, че майките на малки деца не са най-любимите кандидати на работодателите и причината за това е една – асоциацията с чести отсъствия заради заболявания на децата.

Но има поне още 11 причини, които те правят по-добър кандидат от всички останали. Изтъкни някои от тях на самото интервю за работа за да изберат теб, точно защото си майка:

  1. Майките имат по – добри комуникативни умения

Съществуват научни доказателства, че след раждането комуникативните умения на жената се подобряват по физиологични причини. Научи повече тук.

Също така е ясно, че прекарвайки време с детето по паркове, градинки, пред лекарския кабинет и т.н., ако не ние, то децата ни инициират контакт с другите. Така изграждаме нови стратегии в общуването и то става по-лесно, дори и за жени, които са по-интровертни.

Как това може да ни помогне в професионален план? Умението да приемаш, разбираш и предаваш правилно информация, в каквото се състои комуникацията, е ключово за всяка професия. Като специалист подбор на персонал, не съм попадала на обява за работа където да няма изискване за комуникативност.

  1. Майките имат по-засилено чувство на емпатия

Децата ни правя по- емпатични. Умението да разбираш и да се поставяш на мястото на другия е ключово за работата в екип. То улеснява мениджърите в комуникацията и мотивацията на подчинените им и е важно качество при работата с клиенти за определяне на техните нужди.

  1. Мултитаскинг

Това е умението да вършим няколко еднакво важни неща едновременно. Излишно е да казвам, че го владеем до съвършенство. Сигурна съм, че можеш да дадеш идеален  пример за мултитаскинг още от тази сутрин.

В работен план това е много желано и търсено качество у служителите. Аз самата се гордеех, че умея добре да жонглирам с няколко задачи, но след като се появиха децата разбрах, че съм била аматьор.

  1. Майките са много добри в планирането

Един от „бащите“ на съвременния мениджмънт Анри Файол е отбелязал: „Планирането не е просто умение да се предвидят всички необходими действия. То е способност да се отчетат всякакви случайности, които могат да възникнат в процеса на работа и възможността им да се преодолеят“.

Без да задълбавам по темата, всички знаем какво е ежедневието на една майка и как трябва да планира добре деня си, съобразявайки се със задачите си, метеорологичната прогноза, настроението на децата, ремонтите по улиците и още какво ли не. А, планирането на семейната почивка – вече ни прави професионалисти.

  1. Управление на времето – Тайм мениджмънт

Много ценно качество, което е и тема на много книги и обучение. Майчинството ни учи да ценим малкото време, с което разполагаме и да не го прахосваме.

Следващите 6 умения, които те правят по-добрият кандидат за работа, точно защо си майка ще разгледаме в Част II от статията.

Насреща съм ако имаш допълнителни въпроси или се нуждаеш от помощ при търсенето на работа. Не се колебай да се свържеш с мен на тел. 0889473424 или тук.

Ще се радвам да ти помогна!

 

 

Мария Илиева

Мария Илиева

Здравей, казвам се Мария Илиева.
Аз съм кариерен консултант и специалист "Подбор на персонал".
Ще ти помогна да намериш мечтаната работа.