Най-мразеният въпрос на интервю за работа

Най-мразеният въпрос на интервю за работа

Интервю за работа
3 мин. за прочитане
  1. Най-мразеният въпрос на интервю за работа

Идеята за тази статия ми хрумна след семинар, на който присъствах миналата седмица. Беше засегната темата за успешното представяне на интервю за работа. Всички в залата бяха единодушни, че най-трудният и мразен въпрос, който им е задаван е  „ Как се виждате след 5 години?“ и правилният отговор остана като голяма питанка.

За съжаление, само в математиката има едно единствено решение.

За да отговориш правилно на този въпрос, трябва да помислиш какво се крие зад него.

Нека да разгледаме няколко случая.

  1. Ти си специалист с необходимите квалификация и опит в твоята сфера, но често си сменял работата си. Това, което всъщност те питат е „ След 5 години още ли ще работиш за нас?“ Можеш да отговориш, като изброиш това, което не ти е харесвало до момента, като липса на възможности за развитие, монотонна работа, лоша организация, не достатъчно мотивиращо възнаграждение или др.  и да увериш интервюиращия, че  си убеден, че в неговата  фирма няма да срещнеш подобни спънки и след 5 години ще продължаваш професионалното си развитие в същата организация.
  1. Ти си жена под 40 години. Тук въпросът е свързан със семейното планиране. Работодателят се притеснява, че скоро след наемането ще ти търси заместник, заради отпуск по майчинство.  Сама прецени до колко да си откровена.  Разбира се, интервюиращият ще бъде впечатлен ако го увериш, че в дългосрочен план желаеш да се докажеш като професионалист.
  1. Квалификацията ти надвишава изискванията за длъжността. Тук може да интерпретираш въпросът така – „ Дали интересът към длъжността е временен, само докато си намериш нещо като за теб?“. В отговор може да увериш, че търсиш по-спокойна работна обстановка, да изредиш минусите на предходната си работа и плюсовете на тази, за която кандидатстваш.
  1. Кандидатстваш за работа в корпоративна среда. Големите компании имат създадени кариерни пътеки и очакват техните служители да са амбициозни, борбени, готови да се учат и да поемат допълнителни отговорности. Тук въпросът се превежда „Достатъчно мотивиран ли си за да се развиваш?“.  На друг семинар, дама от отдел човешки ресурси  на Hewlett Packard, разказа за своето интервю за работа. На въпроса „ Как се виждате след 5 години?, беше отговорила – „На Вашето място.“ и очевидно беше дала правилният отговор.

Не забравяй, че интервюто за работа е двустранно. Можеш да зададеш същият въпрос на този, който те пита. Не само за да си го върнеш :), но и за да научиш и важна информация за организацията.

А как се виждам аз след 5 години? Иска ми се да пиша статия докато се пека на някой екзотичен плаж :).

Мария Илиева

Мария Илиева

Здравей, казвам се Мария Илиева.
Аз съм кариерен консултант и специалист "Подбор на персонал".
Ще ти помогна да намериш мечтаната работа.