Универсална рецепта за успешно интервю за работа

Универсална рецепта за успешно интервю за работа

Интервю за работа
3 мин. за прочитане
 1. Универсална рецепта за успешно интервю за работа

Повечето хора говорят за интервюто за работа, като за посещение при зъболекар, смяна на гумите на колата или друга не особено приятна дейност. Аз реших да асоциирам интервюто за работа с нещо, което е приятно на всички – храната. Вдъхновена от готварските блогове, които следя, направих Универсалната рецепта за успешно интервю за работа.

Необходими продукти:

За блата:

 1. 1 бр. фирмен сайт;
 2. 1 бр. списък с конкурентите на фирмата;
 3. 1 бр. списък с продуктите/услугите/дейностите на фирмата.

 За крема:

 1. 1 бр. списък с най-често задавани въпроси на интервю за работа;
 2. 1 бр. списък с отговори на най- неудобните въпроси на интервюто за работа;
 3. 1 бр. списък с уменията и качествата ти;
 4. 5-6 примера за горното;
 5. 1 бр. огледало;

 За глазурата:

 1. Дрехи, които са ти удобни и, с които изглеждаш професионално;
 2. Неограничено количество положителна нагласа;
 3. Усмивка.

Време за приготвяне:

2-3 дни

Начин на приготвяне:

Както  при готвенето и тук е много важна предварителната подготовка. Резултатът от това да  отидеш на интервю, просто защото са те поканили, без да знаеш нищо за фирмата, обикновено е доста горчив. Проучи фирмата, научи къде стои на пазара, кои са силните и продукти/услуги, с какви проблеми се сблъсква. Помисли къде се виждаш ти и с какво можеш да си полезен на организацията.

Един от любимите начални въпроси на работодатели и HR-и е „ Какво знаете за нашата фирма?“. Отговор, който показва заинтересованост и информираност е равен на летящ старт или следвайки готварските термини – работата ти е почти изпечена.

От друга страна е добре предварително да си обмислил отговорите на въпроси, които си сигурен, че ще ти зададат и още повече тези, които те притесняват.

Под една или друга форма интервюиращите ще искат да узнаят „ Кои са силните Ви страни?“. Обмисли много добре отговорът си, защото той ще доведе до успешния резултат. Дай примери за да подсилиш думите си.

Колкото и глупаво да ти се струва, репетирай отговорите си пред огледалото. Може да ги разиграеш и със свой приятел, който да е в ролята на работодателя. Така на интервюто, когато си притеснен, няма да загубиш самообладание.

И последно, но не и по важност- външният вид. И в живота и в кулинарията е важно как ще бъде сервирано и поднесено всяко нещо. Специалистите съветват облеклото да бъде една идея по- официално от това на интервюиращите. Въпреки че искаш да изпъкнеш и да бъдеш запомнен, избягвай да носиш прекалено лъскавото, провокативно и екстравагантно облекло.

Мисли позитивно! Ако сам не вярваш в себе си, как ще убедиш другите да го направят?

Усмихни се! Няма да говоря за силата на усмивката. Само ще попитам, с какви хора искаш ти да работиш? Ведри и усмихнати е една от характеристиките им, нали? Най-вероятно и интервюиращите искат същото. Усмивката е „черешката“ в нашата рецепта.

Ако следваш тази рецепта, ти гарантирам отлични резултати и те чакам да почерпиш.

Ако имаш нужда от кариерно консултиране и помощ за интервю за работа, се свържи с мен на тел: 0889473424 или ми пиши тук.

Мария Илиева

Мария Илиева

Здравей, казвам се Мария Илиева.
Аз съм кариерен консултант и специалист "Подбор на персонал".
Ще ти помогна да намериш мечтаната работа.