Майчинство и професионални умения

Майчинство и професионални умения

Кариера
3 мин. за прочитане
  1. Майчинство и професионални умения

Когато говорим за майчинството в контекста на професионалното развитие, много дами губят своята увереност и подхождат с ниско самочувствие защото се притесняват, че са загубили своите професионални умения. Това не е вярно, може да сме загубили трудовите си умения – нормално е и ни се случва дори и след лятната отпуска, но не сме загубили професионалните си компетенции. Отсъствието ни от работа за 1, 2 или повече години не означава, че всичко натрупано преди това, като знания и опит, е безвъзвратно загубено. Има как бързо и без стрес да навлезем в работния процес. Време е да повишим самочувствието си и да разгледаме какво спечелихме от майчинството и как то ни направи по-добри копия на самите нас.

Съществуват много научни изследвания, които доказват, че мозъка на жената се променя по време на бременността. Едно от най-често споменаваните състоянията на жените след раждане е наречено „мами брейн“. То се характеризира с разсеяността и неспособността на майките да си спомнят имената на свои познати или пък даже какво са правили вчера (аз лично съм го изпитвала и беше доста сконфузно). Това състояние е изследвано и се обяснява със стреса от новата ситуация, липсата на достатъчно сън, хормоналният дисбаланс и това, че ни се налага да вършим много неща едновременно – т.н. мултитаскинг. Хубавото е, че това състояние е обратимо. Въпреки че гореспоменатото не подобрява самочувствието на майките, учените доказват, че всъщност интелигентността на жената се повишава с появата на детето.

Изследователи от Американския институт по ментално здраве в Мериленд доказват, че мозъка на жената по време и след бременността става по-голям, и въпреки че не установяват емпирично връзка на повечето сиво вещество с по- голямата интелигентността, не отричат тази зависимост и я смятат за логична.

https://www.telegraph.co.uk/news/health/news/8076680/Womens-brains-grow-after-giving-birth.html

Неврологът Елзелайн Хокзема и колегите й пък откриват, че мозъка на майката се променя в дяловете свързани със социалното общуване и разпознаване на физиономии, което обяснява по-лесната комуникация и по- високите стойности на чувството за емпатия – умението да разбираш другия и да се поставиш на негово място. http://www.sciencemag.org/news/2016/12/pregnancy-resculpts-women-s-brains-least-2-years.

От изследванията следва, че след появата на детето, жените стават:

  1. по-комуникативни
  2. с тях се работи по-лесно в екип, защото проявяват емпатия към колегите си
  3. могат с по-голяма лекота да вършат няколко неща едновременно – мултитаскинг

Това са трите най-важни професионални умения, които работодателите искат да притежават техните служители и е достатъчна причина да погледнеш на себе си като на по-добър професионалист – точно защото си майка.

Насреща съм ако имаш допълнителни въпроси или се нуждаеш от помощ при търсенето на работа. Не се колебай да се свържеш с мен на тел. 0889473424 или тук.

Ще се радвам да ти помогна!

Мария Илиева

Мария Илиева

Здравей, казвам се Мария Илиева.
Аз съм кариерен консултант и специалист "Подбор на персонал".
Ще ти помогна да намериш мечтаната работа.