Ползите от дауншифтинг

Ползите от дауншифтинг

Кариера
2 мин. за прочитане
  1. Ползите от дауншифтинг

Уморени ли сте от дългите работни часове, след които се прибирате капнали вкъщи? Усещате ли липса на баланс между професионалния и личния си живот? Чувствате ли се неудовлетворени? Ако отговаряте на тези въпроси с “да”, може би дауншифтинг е точното нещо за вас.

Какво е дауншифтинг?

Още в края на 80-те години в САЩ, като отговор на икономическите, социални и културни потребности на обществото, тази сравнително нова концепция, свързана с начина на живот, започва да набира популярност. Дауншифтинг е доброволна дългосрочна промяна в начина на живот, включваща намаляване на доходите, за сметка на повече свободно време и по-малко стрес. Поставя под съмнение обществените норми и човек сам избира какво всъщност е личен успех - бясно катерене по корпоративната стълбица или изграждане на собствени приоритети, съобразени с личните ценности.  

Как да приложа дауншифтинг?

Идеята е умишлено да забавите и опростите живота си, за да намерите по-голямо удовлетворение като се фокусирате върху това, което наистина има значение за вас. Затова е важно да сте наясно какво искате от живота, какво ще ви накара да се чувствате успешни и истински щастливи.

Тези, които приемат дауншифтинга като начин на живот, понякога избират да се преместят в по-спокойно населено място и да възприемат минималистичен подход към вещите. Други пък преминават към съкратено работно време, за да отделят повече времето за грижа за себе си, семейството и близките си. Трети пък сменят професията си с коренно различна, понякога не толкова доходоносна работа, но в пъти по-удовлетворяваща.

Целта на дауншифтинга е да ви помогне да създадете по-балансиран и пълноценен живот, стига да сте наясно какво точно търсите. Ако се колебаете и не сте напълно сигурни, то тогава се свържете с кариерен консултант, който да ви насочи към най-подходящия път за вас.

Мария Илиева

Мария Илиева

Здравей, казвам се Мария Илиева.
Аз съм кариерен консултант и специалист "Подбор на персонал".
Ще ти помогна да намериш мечтаната работа.