Аналитична парализа или Защо не можем да вземем решение

Аналитична парализа или Защо не можем да вземем решение

Кариерно консултиране
3 мин. за прочитане
  1. Аналитична парализа или Защо не можем да вземем решение

Случвало ли ви се е да мислите усърдно и задълбочено по един и същ проблем с дни, накрая да се чувствате изтощени, мозък ви да прегрява, а все още да сте доникъде? Ако отговорът е да, значи вече сте се сблъсквали с аналитична парализа.

Аналитичната парализа е състояние, при което премисляме всевъзможни варианти, непрестанно се колебаем, но нито можем да вземем решение, нито да продължим напред. Макар и задълбоченият анализ сам по себе си не е нещо лошо, става проблем, ако ни пречи да предприемем действия или да подобрим живота си.

Аналитичната парализа засяга много хора в различен етап от живота им, било то литературни или от плът и кръв. Нека си припомним вечния Хамлетов въпрос “Да бъдеш или да не бъдеш”. Можем да го перифразираме с по-модерния “Ами ако”.

“Ами ако сменя работата си и на следващото място се чувствам по същия начин?”

“Ами ако напусна и не успея да намеря друга работа?”

“Ами ако проблемът не е средата, а съм аз?”

Зад всички тези въпроси стои всепоглъщащото чувство на страх. Страх от неизвестното, страх от вземане на неправилно решение, страх, че ако направим една грешна стъпка и ще загубим пътя си.

Има и други възможни причини за появата на аналитична парализа - може би имаме прекалено много избор. Чували ли сте аналогията на Силвия Плат за смокиновото дърво от романа ѝ “Стъкления похлупак”? Героинята вижда живота си като смокиново дърво с много разклонения, всяко от които вещае чудесно бъдеще. Един клон символизира прекрасно семейство, друг добра писателска кариера, трето олимпийска титла, четвърто - живот изпълнен с пътувания, и още много, много клони с мечтано бъдеще.

Докато гледа всички тези смокини, героинята прегладнява, защото не може да реши коя да откъсне. Избере ли една, означава да изгуби останалите, и докато се опитва да вземе решение смокините започват да почерняват и изпокапват в краката ѝ.

Има начини да преодолеем аналитичната парализа, да взимаме решения по-лесно и да отхапем от смокините преди да са се развалили. По-долу ще намерите 4 съвета, които да ви помогнат с този процес:

Практикувайте бързо вземане на решения

Ако аналитичната парализа се е намърдала дълбоко в живота ви, пробвайте да правите малки избори по-бързо. Незначителни решения като това какво ще вечеряте или по кой път ще стигнете до работа, ще ви помогнат да бъдете по-смели при вземането на по-важни решения.

Приоритизирайте изборите си

“Утрото е по-мъдро от вечерта” е добър съвет що се отнася до аналитична парализа. Имаме определен капацитет за решения, който намалява с всеки следващ избор през деня. Затова и започнете с най-трудното решение още от сутринта. Приоритизирайте и ако видите, че нямате енергия за повече - преместете останалото за утре.

Починете си

Често се страхуваме почивката, мислим си, че тя ни прави мързеливи, несериозни, а то е точно обратното. Претовареният мозък, който премисля едно и също нещо стотици пъти, има нужда да се разсее и да си отдъхне. Ако усетите, че изпушвате, дайте крачка назад, починете си, заредете се, и след това опитайте отново.

Потърсете друго мнение

 

Случва ли ви се лесно да решавате проблеми на приятелите си, а трудно вашите собствени? Това е така, защото няма дистанция - навътре сме в проблема и не винаги можем да го погледнем ясно и необременено. Затова поискайте съвет от близките си, особено ако са били в подобна ситуация. Дори и да не го последвате, разговорът може да ви успокои и да ви даде друга перспектива.

За още съвети и подкрепа при борбата с аналитична парализа при смяна на кариера, свържете се с мен : https://namerirabota.com/kontakti

Мария Илиева

Мария Илиева

Здравей, казвам се Мария Илиева.
Аз съм кариерен консултант и специалист "Подбор на персонал".
Ще ти помогна да намериш мечтаната работа.