Какво е кариерно консултиране ?

Какво е кариерно консултиране ?

Кариерно консултиране
2 мин. за прочитане
  1. Какво е кариерно консултиране ?

Вярвам ще се съгласиш, че е все по-трудно човек да се ориентира на пазара на труда. Появяват се нови професии, които не винаги знаем какво означават. Старите изискват  знания и умения, които непрекъснато трябва да се обновяват. Конкуренцията е голяма. Работодателите имат високи изисквания и всичко се променя много бързо. Не е лесно да избереш професия, да започнеш работа или да смениш тази, която не ти харесва.

Помощ в тези ситуации може да окаже кариерният консултант.

През последните години  у нас все по-често се говори за кариерно консултиране. Значението на професията се признава и на държавно ниво.  През 2008г. Министерството на образованието обучи свои служители, които да работят като кариерни консултанти в училищата. От тази година и Бюрата по труда предлагат подобна услуга.

Основната ролята на кариерния консултант е да подкрепи хората при вземането на информирано решение за професионалното си развитие.

Това, което не трябва да очакваш от кариерният консултант  е :

  • да ти каже какво да правиш;
  • да ти търси работа;
  • да взима решения вместо теб.

Ето какво споделя кариерният консултант Дона Суайдан пред списание Форбс, за ползите от кариерно консултиране:

„Като цяло, клиентите могат да очакват да получат увереност, прозрение, насърчение и вдъхновение за кариерното си развитие. Процесът на консултиране ще им даде възможност да се отпуснат до известна степен. Търсенето на работа може да породи  тревожност, страх и уязвимост в хората, и аз често работя с клиентите, за да разплета тези емоции, така че хората да могат да разберат по-добре как тези фактори спират развитието на кариерата им.

Но основният плюс на кариерното консултиране е в помощта към хората да оценят своята професионална ситуация с по-висока степен на честност, любопитство, съпричастност и състрадание.“

Тук можете да намерите цялото интервю:                              http://www.forbes.com/sites/learnvest/2013/07/09/10-things-you-should-know-about-career-coaching/

Ако имаш нужда от помощ за решенията свързани с кариерата ти може да се свържеш с мен  на тел. 0889473424 или ми пиши тук.

Мария Илиева

Мария Илиева

Здравей, казвам се Мария Илиева.
Аз съм кариерен консултант и специалист "Подбор на персонал".
Ще ти помогна да намериш мечтаната работа.