Нова работа през лятото?

Нова работа през лятото?

Кариерно консултиране
2 мин. за прочитане
  1. Нова работа през лятото?

Вече не харесваш работата си и мечтаеш за друга. Ако не можеш да си представиш да прекараш любимия сезон в oтеснелия ти офис, е време за действие. Въпреки, че лятото не е най-подходящо за кариерна промяна, тя не е невъзможно. Ще разгледаме спънките и предимствата на летния сезон, в търсенето на мечтаната работа.

Повишаването на температурите влияе  обратно пропорционално на броя обяви за работа. Според сферата на работа на фирмите, лятото е или най-силния сезон и вече екипите са сформирани и обучени или най-слабия – времето за заслужена почивка. Стандартно, планираното наемане на служители приключва до края на май и намирането на нова работа през летните месеци става по-трудно.

 Причините са няколко:

  1. Започва сезона на отпуските и процесът по подбор на персонал се забавя, защото специалистите човешки ресурси и/или мениджърите, които взимат решенията за назначенията, отсъстват.
  2. Няма време за обучение на новите служители, които да навлязат в работата преди летните отпуски.
  3. Хората, отговорни за обученията също са в отпуск.

Не губи надежда има няколко неща, които са в твоя полза:

  1. Не всички работодатели са толкова организирани и са успели да си наемат служители до началото на лятото.
  2. Има работодатели, които са толкова организирани и сформират екипи за проектите си през второто полугодие.
  3. Има хора, които решават да напуснат работа в началото на сезона, с идеята да си дадат голяма почивка и така поставят работодателите си в положение – бързо да търсят служители. За това през юни все още има добри работни предложения.
  4. Конкуренцията е по-малка. Като специалист подбор на персонал съм забелязала, че мотивацията за работа също е обратно пропорционална на повишаването на температурите и през летния сезон броя на кандидатите по обявите за работа е значително по-малък. Така, твоята кандидатура по-лесно ще изпъкне.

Ако все пак не намираш „твоята“ работа, изчакай септември, когато е пика в търсенето и предлагането на работа.  А, до тогава – използвай времето да надградиш знания, да опресниш чужд език или просто да се насладиш на лятото.

Насреща съм ако имаш допълнителни въпроси или се нуждаеш от помощ при търсенето на работа и изготвянето на документи за кандидатстване. Не се колебай да се свържеш с мен на тел. 0889473424 или тук.

Ще се радвам да ти помогна!

Мария Илиева

Мария Илиева

Здравей, казвам се Мария Илиева.
Аз съм кариерен консултант и специалист "Подбор на персонал".
Ще ти помогна да намериш мечтаната работа.