15 съвета за страхотно мотивационно писмо

15 съвета за страхотно мотивационно писмо

Мотивационно писмо
4 мин. за прочитане
  1. 15 съвета за страхотно мотивационно писмо

Мотивационното писмо все по-често се изисква в процеса на подбор. Чрез него работодателят търси индивидуалността на кандидата.  В писането му също както при CV-то, има тънкости, които ще ти дадат предимство пред останалите. За да бъде мотивационното писмо твоят коз, следвай следващите съвети:

1. Направи така, че мотивационното ти писмо да се прочете преди CV-то.

 Ако спечелиш работодателя още с мотивационното писмо, си гарантираш, че CV-то ти ще бъде разгледано по-съсредоточено. В мотивационното писмо можеш да насочиш вниманието на читателя към силните си страни и добрия опит описан в CV-то. Така ще събудиш любопитство и ще бъдеш поканен на интервю за работа. Мотивационното писмо се изпраща предимно по имейл. За да си сигурен, че ще бъде прочетено първо, го напиши като текста на самия имейл. Прикачи го като допълнителен файл, само ако изрично е написано в обявата за работа.

2. Мотивационното писмо е имейл, така че следвай приетите норми.

 Както стана ясно, трябва мотивационното ти писмо да е самият имейл. Напиши като тема (subject) длъжността, за която кандидатстваш и името си, в полето за текста (email body)  копирай мотивационното си писмо. Накрая напиши името си или още по-добре постави своята визитка. Прикачи  CV-то си. Имейл адреси като sladka_fei4ka@… или gotin.pi4@… използвай за кореспонденция с приятелите си. При кандидатстване за работа е важно да имаш имейл адрес, който те представя с име и фамилия.

3. Нека мотивационното писмо и CV-то да бъдат в един стил.

Мотивационното писмо и CV-то ти да бъдат един комплект.  Използвай еднакъв шрифт, номериране, междуредие и т.н. По този начин CV-то ти ще бъде логичното продължение на мотивационното писмо. По-лесно ще се чете и ще направиш впечатление на организиран и последователен човек.

4. Проучи видовете мотивационни писма

 В зависимост от целите ти има различни видове мотивационни писма.

Според целта си:

  • Мотивационно писмо за обявена свободна длъжност  (англ.език Application letter);
  • Мотивационно писмо за препоръчана длъжност (англ.език Referral cover letter);
  • Мотивационно писмо към личната мрежа от социални контакти(англ.език Networking letter);
  • Мотивационно писмо за търсене на професионални възможност (англ. език Prospecting letter).

 Според начина на представяне на информацията:

  • Мотивационно писмо ориентирано към резултатите (англ.език Value Proposition Letter)
  • Мотивационно писмо базирано на съвпаденията. (англ.език „ Т“ cover letter)

Изборът на правилният формат за теб ще увеличи шансовете ти за покана за интервю за работа.

5. За всяка длъжност пиши отделно мотивационно писмо

 Да, малко е досадно и отнема време, но помисли до колко ти харесва позицията от обявата и какви усилия си мотивиран да положиш, за да я получиш. Няма смисъл да кандидатстваш за 30 различни работни места  просто за бройката. Тук не е важно количеството, а качеството. Ако се отнесеш небрежно към документите за кандидатстване, това се усеща от работодателя и той ще пренебрегне твоята кандидатура.Ти ще бъдеш подтиснат от факта, че си кандидатствал на много места, но никой не ти се е обадил. По – добре избери 5-7 длъжности и се постарай да напишеш страхотни мотивационни писма и CV-та за да получиш 3-5 покани за интервю за работа.

6. Научи повече за компанията и длъжността

 Проучи добре компанията, мястото й на пазара, продуктите  и конкурентите й, на какъв етап от развитието си се намира. Помисли с какво можеш да  си от полза и го напиши. Потърси информация за свободното работно място, основните отговорности, мястото в йерархията. Сравни със своя опит, умения и компетенции, без значение дали са в същата сфера или са свързани с последната ти месторабота. Помисли, кои  от тях ще са от полза за доброто ти представяне на желаната длъжност и ги напиши.

7. Не бъди скромен

Работодателите не държат техните служители да са скромни. Те искат хора, които да знаят и да могат, така че убеди ги, че си такъв.

Ако имаш нужда от допълнителна помощ при изготвянето на мотивационното си писмо ме потърси на тел: 0889473424 или ми пиши тук.

Прочети още:

15 съвета за страхотно мотивационно писмо (II част)

Мария Илиева

Мария Илиева

Здравей, казвам се Мария Илиева.
Аз съм кариерен консултант и специалист "Подбор на персонал".
Ще ти помогна да намериш мечтаната работа.