15 съвета за страхотно мотивационно писмо (II част)

15 съвета за страхотно мотивационно писмо (II част)

Мотивационно писмо
5 мин. за прочитане
 1. 15 съвета за страхотно мотивационно писмо (II част)

 

В работата си като специалист „Подбор на персонал“ съм разгледала хиляди мотивационни писма. Някои от тях съм прегледала набързо, други са успели да ме впечатлят и да задържат вниманието ми. Кандидатите, които са привлекли интереса ми, са получили възможност да докажат себе си на интервюто за работа. Искаш ли и ти да си поканен на интервю за мечтаната ти работа? Тогава:

8.Бъди убедителен

Мисли за мотивационното писмо и CV, като твоята реклама пред работодателя. Те целят да го убедят, че ти си човек, с когото трябва да се срещнат. Помисли какъв би бил идеалния кандидат и кои негови качества ти притежаваш. Напиши трите най- важни и дай конкретни примери или статистика, в доказателство колко силно си ги развил. Бъди кратък и ясен.

9. Помни, целта на мотивационното писмо

Основната му цел е не да опише мотивация ти за работа, а да събуди интерес у работодателя и да получиш покана за интервю за работа. За това не пиши за своите качества, а как те биха били от полза на фирмата. Не описвай възможностите, които ти ще получиш на желаната длъжност, а тези които работодателя ще спечели ако те наеме – увеличаване на печалбата, привличане на нови клиенти,повишаване на производителността, оптимизиране на разходите и т.н.

10.Помогни на работодателя да се фокусира върху силните ти качества

Направи текста на мотивационното ти писмо лесно четим. Представи информацията в няколко абзаца, между който остави разстояние. Опиши всяка от силните си страни с няколко изречения в отделен абзац. Така ще се откроят и ще направиш добро впечатление на работодателят, което ще затвърдиш в CV-то.

11.Бъди различен

За да получиш покана за интервю за работа, трябва се отличиш сред останалите 100 и повече кандидата. За това не използвай готови мотивационни писма, който можеш да намериш в интернет. Избягвай клиширани фрази от рода на „притежавам умения за работа в екип“. Те вече са се изтъркали и не ти носят никаква добавена стойност (виж съвет 15). За да привлечеш вниманието използвай въпроси. Така ще започнеш задочен диалог с работодателя, който той ще иска да продължи.

Пример:

Уважаеми г-н Петров,търсите ли търговски представител с 5 годишен опит в сферата на бързооборотните стоки, който да увеличи продажбите Ви с 5% в рамките на шест месеца?

 

12.Предлагай решения

Това е сигурен начин да привлечеш вниманието към кандидатурата си. Все по-популярно става мотивационното писмо ориентирано към резултати (value proposition letter). То е по-кратко от стандартното мотивационно писмо. За разлика от стандартното, което е ориентирано към миналите постижения, това цели да покаже с какво ще си полезен на тази длъжност.

Пример:

Ето някои от резултатите които мога да постигна във Вашата фирма за срок от една година:Повишаване популярността на марката с 20%;Повишаване посещенията в фирмения сайт с 30%;Намаляване на бюджета за реклама с 15%

13.Бъди проактивен

Да бъдеш проактивен означава да поемаш инициативата, да владееш ситуацията и да предизвикваш събитията. Това е едно много ценено качество от работодателите, за това демонстрирай го. Изпрати кандидатурата си към желаната от теб компания, без да е обявила свободна длъжност. Потърси познат, който да ти даде информация или препоръка за желаното работно място. В края на мотивационното писмо напиши, че ти ще потърсиш работодателя за да определите удобен час за среща.

Пример:

Ще Ви потърся следващата седмица за да обсъдим идеите ми са развитието на Вашия бизнес.

14.Провери за правописни грешки

Този съвет важи за всякаква кореспонденция, документи и въобще писмен текст. Звучи логично и лесно и все пак се пренебрегва. Не пести време от проверката, тя може да ти спести шегите в отдел „Човешки ресурси“.

15.5-те правила за писане на Джордж Оруел

Докато се подготвях за статията попаднах на тези правила. Аз съм му голям фен и вярвам, че съветите са приложими и за писането на мотивационно писмо. Превода от английски език е мой:

   • Не използвай метафори, сравнения или други форми на речта, които си свикнал да виждаш написани

Те са се превърнали в обикновени фрази, които не предизвикват емоционален отклик. За това трябва да ги избягваш. Отдели време за да помислиш за оригинални и въздействащи изрази.

   • Не използвай дълга дума, ако има кратка, която да ти свърши работа

Ако не се използват правилно, дългите думи могат да направят речта ти да звучи претенциозно или да бъде трудна за разбиране.

   • Ако е възможно да махнеш някоя дума, направи го

Всяка дума, която не обогатява смисъла на фразата, я прави по-слабо въздействаща.

   • Не използвай страдателен залог ако можеш да използваш деятелен

Пример :

Докладът е изготвен от служителя./Служителят изготви доклада.

   • Не използвай чуждици, технически термини или жаргон, ако можеш да се изразиш на обикновен език

 Тук можеш да откриеш оригиналният текст.: http://www.pickthebrain.com/blog/george-orwells-5-rules-for-effective-writing/

Ако имаш нужда от допълнителна помощ при изготвянето на мотивационното си писмо,  ме потърси на тел: 0889473424 или ми пиши тук.

Прочети още:

15 съвета за страхотно мотивационно писмо (I част)

Мария Илиева

Мария Илиева

Здравей, казвам се Мария Илиева.
Аз съм кариерен консултант и специалист "Подбор на персонал".
Ще ти помогна да намериш мечтаната работа.