Мотивационното писмо

Мотивационното писмо

Мотивационно писмо
4 мин. за прочитане
  1. Мотивационното писмо

Все по-често работодателите изискват, от своите кандидати, освен CV, мотивационно писмо. За да си сред поканените на интервю за работа, трябва да му отделиш достатъчно време и да се постараеш при писането му. Научи повече:

Какво представлява мотивационното писмо?

За разлика от CV-то, което представя информацията за трудовия опит, образование и квалификация в структуриран вид (обикновено под формата на таблица), мотивационното писмо е текст с увод, изложение и заключение, който потвърждава и допълва информацията от  CV-то чрез примери и цифри.

Цел на мотивационното писмо

Основната цел на мотивационното писмо е да мотивира работодателя да поиска среща с теб. То допълва информацията описана в CV-то, без да я повтаря. Представя те като личност и освен професионалните ти качествата може да разкрие твоят индивидуален стил. Така ще бъдеш отличен сред останалите кандидати и ще постигнеш основната цел на мотивационното писмо – покана за интервю за работа.

Видове мотивационно писмо

В зависимост от това дали кандидатстваш за определена длъжност или си в процес на търсене на работа, има няколко вида мотивационни писма:

Според целта си:
  • Мотивационно писмо за обявена свободна длъжност  (англ.език Application letter).

Това е стандартното мотивационно писмо, чрез което се кандидатства по обява от сайт за работа или към сайта на самата компания. В този случай е известно, че фирмата предлага работно място и какви са изискванията за него. Единственият минус е в голямата конкуренцията, тъй като обявата е видна за всички.

  • Мотивационно писмо за препоръчана длъжност (англ.език Referral cover letter).

Този тип мотивационно писмо се пише когато, научиш от свой познат, колега, близък или друг, който би те препоръчал, за свободно работно място. Важно е още в самото начало на писмото да споменеш общия познат и от къде се познавате . Работодателите и специалистите човешки ресурси ще обърнат по-голямо внимание на кандидатура, препоръчана от човек когото познават.

Това е мотивационното писмо, което има най-голям успех при търсенето на работа.

  • Мотивационно писмо към личната мрежа от социални контакти(англ.език Networking letter)

Основната цел на този тип писма е да се достигне до гореспоменатата ситуация- препоръка. В този случай говорим за писмо, което се изпраща до приятели, роднини, познати, бивши колеги и др. В него ги информираме, че активно търсим работа в определена сфера или фирма, на определена позиция и ги молим за съдействие и препоръка. Прикачваме CV-то си и ги упълномощаваме да го изпратят на когото сметнат за подходящо.

  • Мотивационно писмо за търсене на професионални възможност (англ. език Prospecting letter)

 Този тип писмо се изпраща към компания, която следиш отдавна, харесваш и, в която искаш да се развиваш професионално. Ако в момента нямат обявена позиция, която ти пасва, можеш  да изпратиш писмо, с което да заявиш интересът си към фирмата. Представи своите професионални умения и положителни качества, с които ще си ценен за работодателя.

Ако нямат какво да ти предложат, ще си направил добро впечатление като силно мотивиран и проактивен кандидат и ще те имат предвид за следващата вакантна длъжност.

Колкото и малко вероятно да ти се струва, опитът ми сочи, че този модел работи.

Според начина на представяне на информацията:
  • Мотивационно писмо ориентирано към резултатите (англ.език Value Proposition Letter)

За разлика от стандартното мотивационно писмо, това е по-кратко. В него се описва не миналият опит и с какво си бил полезен на предишни фирми, а как би подобрил резултатите на желаната длъжност . Ще впечатлиш работодателя като посочиш точни цифри за увеличение на печалбата, намаляване на разходите, привличане на нови клиенти или друго, характерно за избраната от теб позиция.

Този тип мотивационно писмо можеш да изпратиш както  когато кандидатстваш по обява, така и когато стреляш на сляпо и си изпращаш CV-то към харесвани от теб компании.

  • Мотивационно писмо базирано на съвпаденията. (англ.език „ Т“ cover letter)

В този тип мотивационно писмо се използва информацията от обявата за работа. В две успоредни колонки се сравняват изискванията за избраната длъжност и уменията и качествата на кандидата. Това е хитър начин да се насочи вниманието на работодателя и да се онагледят съвпаденията.

Ако искаш да поръчаш изготвянето на мотивационното си писмо, ме потърси на тел: 0889473424 или ми пиши тук.

Прочети още :

15 съвета за страхотно мотивационно писмо

Мария Илиева

Мария Илиева

Здравей, казвам се Мария Илиева.
Аз съм кариерен консултант и специалист "Подбор на персонал".
Ще ти помогна да намериш мечтаната работа.