"Нова работа" - новогодишно обещание

"Нова работа" - новогодишно обещание

Търсене на работа
3 мин. за прочитане
  1. "Нова работа" - новогодишно обещание

С наближаването на новата година често правим равносметка на отминалата и си поставяме цели, които биха ни направили по-здрави, щастливи, спокойни и успешни през следващата.

Когато намерим спокойствието на ваканционните дни, времето с любими хора и си помечтаем какъв искаме да бъде животът ни през новата година е възможно професионална ситуация да е сред нещата, които искаме да променим, било то защото не сме щастливи на настоящата си позиция или пък защото имаме нужда от промяна и ново предизвикателство.

Ако „Нова работа“ е в списъка ти с новогодишни обещания, ето няколко съвета как да реализираш тази цел:

Актуализирай автобиографията и мотивационното си писмо

Увери се, че CV-то и мотивационното ти писмо са актуални и подчертават твоите силни страни, умения и постижения. Помисли за помощ или оценка на документите ти за кандидатстване от кариерен консултант.

Постави си конкретни цели

Вместо просто да казваш „Искам нова работа“, постави си конкретни цели за това, което търсиш на новата позиция. Това може да включва определен тип индустрия, конкретно местоположение, определено заплащане или тип работна среда. Наличието на ясни цели ще ти помогне да насочиш търсенето на работа към позиции, които са подходящи за теб.

bad0723c-be07-4d1d-b461-d93b0579562b_0

Използвай контактите си

Свържи се с мрежата си от контакти, включително приятели, семейство и професионални познанства, за да провериш дали знаят за свободни работни места, които може да са подходящи за теб. Може да посетиш кариерни форуми и събития, за да се запознаеш с нови хора и да научиш за потенциални възможности за работа.

Използвай уебсайтове и онлайн ресурси за търсене на работа

Има много достъпни онлайн ресурси, които да ти помогнат в търсенето на работа като т.н. джоб бордове, които за България са jobs.bg и zaplata.bg и глобалната професионалната мрежа LinkedIn. Те позволяват на работодателите да обявяват свободните си работни места по определени критерии като населено място, тип индустрия и т.н., което улеснява търсенето на работа, спрямо вече поставените ти цели.

Прояви търпение

Намирането на нова работа може да бъде дълъг и понякога разочароващ процес, но е важно да не губиш мотивация и да продължаваш да опитваш. Не се обезсърчавай, ако не получиш отговор на всяко кандидатстване или ако трябва да преминеш през няколко кръга интервюта, преди да получиш оферта. Ако вярваш, че имаш добре оформено CV и подходящите качества и умения, смело кандидатствай и развивай мрежата си от професионални контакти - в крайна сметка ще намериш подходящата възможност за теб.

 

Новогодишно обещание - нова работа може да бъде предизвикателна, но възнаграждаваща цел. Като отделиш време за актуализация на CV-то и мотивационното си писмо, като си поставиш конкретни цели и създадеш стратегия за търсене на работа, чрез споделяне със своите близки и познати и използване на подходящи онлайн канали ще превърнеш новогодишното си обещание в нова позиция, която отговаря на кариерните ти стремежи. 

Мария Илиева

Мария Илиева

Здравей, казвам се Мария Илиева.
Аз съм кариерен консултант и специалист "Подбор на персонал".
Ще ти помогна да намериш мечтаната работа.