На училище, а после на къде?

Този 15-ти септември за някои гимназисти ще е последен. Ако и ти си сред тях следващата статия е за теб!

Знаеш ли на къде да поемеш след училище?  Имаш ли избран професионален път и необходимата информация как да получиш желаната работа?

До голяма степен изборът, който правиш още в училище определя твоята кариера. За това е важно да го направиш съзнателно и информирано.

За да си спестиш време, ресурси и енергия да учиш или работиш нещо, от което не е за теб, помисли още от сега, кое е ТВОЕТО.

Как да избереш своята кариера?

За да си отговориш на въпроса „Какво искам да правя?“, трябва да намериш отговорите на още няколко : „ Кой съм аз всъщност?“, „ Какво мога да правя добре?“ и „ Защо?“.

Да знаеш в какво те бива е само част от уравнението, тъй като знанието, че си добър в нещо не гарантира, че то ще те влече и през следващите десетилетия.

Печелившата формула е „ Кой“ + „Защо“= „ Какво“

Специалистите в сферата на кариерното ориентиране казват, че ключът е да знаеш не само какви способности имаш, а как да ги използваш за нещо, на което наистина държиш.

Обикновено придобиваме представа за различните професии от своите близки и най-вече от родителите. Често изборът е повлиян от тях, като или харесваме тяхната професия или си обещаваме, че никога няма да станем като тях. Не във всички случаи обаче, това е правилната стратегия.

Много по-полезно и по-вероятно да избереш правилната за теб кариера е да помислиш какво бъдеще си представяш за себе си. Ако ти е трудно можеш да се обърнеш към специалисти, кариерни консултанти, с които заедно ще откриете твоите силни страни и заложби, ще разбереш кои професии са актуални и ще търпят развитие и в бъдеще, какво е заплащането и спецификите им, както и какви знания трябва да имаш за да получиш желаната работа.

Ако имаш нужда от помощ при изборът ти на професия, не се колебай да се свържеш с мен на 0889473424 или тук.

 

Коментари

Written by Мария Илиева

Comments are closed.