Моят път към мечтаната работа – Мария Илиева

Моят път към мечтаната работа – Мария Илиева

Моят път към мечтаната работа
4 мин. за прочитане
  1. Моят път към мечтаната работа – Мария Илиева

Да  започнем от начало:

Като всяко дете и аз опознавах професиите през тези на родителите и близките си. От малка знаех, че последното нещо, което искам да стана е – счетоводител. Така разочаровах майка си, като не последвах нейният пример.

Детската ми мечта беше да стана лекар, но химията се оказа една много чужда за мен наука и трябваше да преосмисля плановете си. Това, което остана непроменено беше желанието ми да помагам. Tо ме насочи към хуманитарните науки.

А ти, следваш ли детската си мечта ?

Училището:

Винаги съм била отличничка, но никога не съм имала ясна цел, за какво ще използвам наученото. Кандидатствах за прием в гимназиите, защото така правеха всички. Нито аз, нито родителите ми, имахме представа, какво ще ми донесе придобитото образование. Единственото, което знаех беше, че не искам да уча английски език, защото всички го правят. За това се записах в испанска гимназия. Разбира се от тогава, непрекъснато уча английски език, защото всички го знаят :), а испанският, колкото и да ми е любим, не съм използвала в работата си…..….но това е за тема „Кариерно ориентиране“.

Университета:

Водена от стремежа, с професията си да съм от полза на другите и след спор с родителите си, избрах като първо мое желание „Социална педагогика“ в СУ „Климент Охридски“. По време на следването си създадох нереалистична и идеалистична представа за работата на социалният работник. Тя беше много близка до тази на Батман и Супермен :). Надградих бакалавърската си степен с две магистратури в сферата на Европеистиката и Мениджмънта отново в Алма Матер.

На работа:

Трудовият си път започнах като доброволец в организации от социалната сфера. Това ми даде възможност да натрупам опит, важни социални и трудови умения. След като завърших, в дома за деца лишени от родителска грижа, където работех доброволно, се откри свободно работно място. Кандидатствах и разбира се, аз бях предпочетеният кандидат, защото вече се бях доказала и нямах нужда от допълнително въвеждащо обучение. Така постъпих на първата си работа.  А ти как намери своята ?

След края на проекта, по който работеше домът, започнах работа като социален работник към Министерството на труда и социалната политика. Обичах колегите си, но открих, че държавната сфера, не ми дава възможносттa да помогна пълноценно на този, който има нужда и вече не се чувствах щастлива на работното си място. Трябваше ми промяна и реших, че е време да сбъдна мечтата си да видя Ню Йорк. Записах втора магистратура и заминах на студентска бригада. Изживяването беше страхотно и се върнах в България с нова перспектива  и нов план. Исках да се развивам в сферата на „Управление на човешки ресурси“.

Може би се досещаш, че без опит въобще не беше лесно да намеря работа. Знаеш как е – CV-та, мотивационни писма, интервюта, очакване, понякога разочарование, но е важен успеха накрая. Така от 2008 г.  съм работила както в  български, така и в международни агенции за подбор на персонал. Прегледах над 50 000 CV-та и проведох над 2 000 интервюта. Научих много интересни неща, за много различни професии. Бях на мениджърска позиция и открих  отговорностите и тежестта на водещата роля.

Основната ми работа бе да намеря най-добрият служител за своя клиент -работодател. С времето осъзнах, че съм на страната на кандидатите и това, което обичам най-много в работата си е възможността да бъда от полза като насочвам хората към работно място, което им дава първо-  самочувствие, защото пълноценно прилагат знанията и уменията си, и след това финансова независимост.

Майчинството:

Аз и децата

Аз и децата

Това е период, който естествено преобърна всичко с главата надолу. Дали бях готова за него? НЕ. Всеки родител знае, че детето идва с радостите и отговорностите, и изцяло променя живота ти и пренарежда приоритетите ти. А всяка жена знае за трудния баланс между това да си добра майка и добър професионалист. И аз като всяка дама в подобно положение си зададох  въпросът „ А сега накъде?“, „Кое да избера?“ и „Трябва ли да избирам?“.

Мечтаната работа:

Отговорът ме отведе към мечтаната работа. Реших, че искам и двете. От дълго време в мое хоби се беше превърнало това да търся и помагам на приятели и познати,  да намерят работа и знаех, че това правя най-добре. От друга страна желанието ми да имам своето време с децата и сама да го разпределям ме накара да се замисля за собствен проект. Нещата започнаха да се случват, къде случайно, къде не. Завърших курс към Center for Credentialing and Education и получих международен сертификат Global Career Development Facilitator. Така се роди идеята за този сайт и възможността да работя като кариерен консултант, което с радост мога да нарека моята мечтана работа.

Ще се радвам  да ти помогна да намериш твоята мечтана работа?

 

 

 

 

 

Мария Илиева

Мария Илиева

Здравей, казвам се Мария Илиева.
Аз съм кариерен консултант и специалист "Подбор на персонал".
Ще ти помогна да намериш мечтаната работа.