6 успешни начина за търсене на работa                                                                    (II част)

6 успешни начина за търсене на работa (II част)

Търсене на работа
2 мин. за прочитане
  1. 6 успешни начина за търсене на работa (II част)

Начин №3 – Социални мрежи

 

Социалните мрежи са нещо, от което колкото и да бягаме, трудно можем да пренебрегнем. Като говорим за търсене на нови професионални възможности, те могат да ни бъдат от изключителна полза.

  • LinkedIn е най-голямата мрежа за създаване на професионални контакти. От 2003г. до момента неговите потребители наброяват над 150 милиона души по целият свят.

Сайтът дава възможност да създадеш и управляваш свой професионален профил. Платформата позволява по хронологичен ред да опишеш заеманите длъжности, проектите по, които си работил и уменията, които си натрупал. Един от най-големите плюсове е, че може да  публикуваш препоръките и оценките, които получаваш за работата си от своите колеги и партньори.

За разлика от Facebook, тук можеш да следиш посещенията на профила си и да разбереш кой се е интересувал от теб. Имаш възможност да определиш при какви условия и с каква цел хората могат да се свързват с теб.

От друга страна е лесно да разширяваш мрежата си от контакти и да следиш компании от които се интересуваш. Например ако искаш да кандидатстваш за определена длъжност, но не знаеш към кого да адресираш имейла си, LinkedIn ще ти помогне да достигнеш до правилният човек.

Сайтът е един от инструментите, които специалистите по подбор на персонал използват за набирането на служители. В практиката си  съм го използвала, когато чрез обявите за работа не съм успявала да намеря подходящият кандидат и аз самата съм получавала предложения за работа.

  • Probook.bg
    е българската професионална мрежа. Към момента нейните потребители са над 380 000 българи и почти 16 000 компании. Сайтът също позволява създаването на професионален профил, който да бъде твоята визитка пред останалите потребители (потенциални работодатели), на български език и е много удобен за използване.
  • Facebook.com

Въпреки че социалната мрежа номер 1 в света, не е мястото където ще намериш работни възможности, не трябва да пренебрегнеш своето присъствие там. Практика на работодателите и специалистите по подбор на персонал е да проверяват Facebook профилите на кандидатите за работа. Съветвам те да защитиш профила си и да не качваш снимки, информация и коментари, които биха те представили в лоша светлина.

Ако имаш нужда от помощ в процеса на търсене на работа се свържи с мен на тел. 0889473424 или ми пиши тук.

Прочети още:

6 успешни начина за търсене на работа

Мария Илиева

Мария Илиева

Здравей, казвам се Мария Илиева.
Аз съм кариерен консултант и специалист "Подбор на персонал".
Ще ти помогна да намериш мечтаната работа.