10 стъпки към мечтаната работа ( II част)

10 стъпки към мечтаната работа ( II част)

Търсене на работа
5 мин. за прочитане
  1. 10 стъпки към мечтаната работа ( II част)

10 стъпки към намиране на мечтаната работа  ( II част)

Трудно е да се дефинира мечтаната работа, за мен тя може да се върши докато си лежиш на плажа, за други е свързана със зимата и планината. За едни тя позволява да се работи от вкъщи, други харесват да са сред колегите в луксозен офис. Аз харесвам да помагам, друг да създава, трети търси предизвикателството. Мечтаната работа е различна за всеки, но стъпките, за да я намериш, са еднакви за всички.

Стъпка 6: Телефонно интервю

Избрал си местата, на които би желал да работиш и си изпратил кандидатурата си. Моят съвет е да си запишеш кои са фирмите и позиции, към които имаш интерес или да си принтираш обявите за работа и да започнеш подготовката за интервюто като проучиш компаниите – така ще си готов и за телефонното интервю. Неговите цели могат да бъдат покана за интервю или да ти зададат въпроси за предварителна селекция на кандидатите. Когато приемеш обаждането прецени дали можеш да разговаряш спокойно или помоли за друго удобно време, в което да се чуете. Покажи, че се радваш, че си потърсен и дори да си забравил, че си кандидатствал на това място, не се издавай. Стреми се да звучиш позитивно. Отговаряй подробно на въпросите и се поинтересувай каква ще е следващата стъпка.

Стъпка 7: Подготовка за интервю за работа

Тази стъпка е толкова важна, колкото и самото интервю. Добрата подготовката започва веднага щом изпратиш своята кандидатура. По подробно ще говоря за нея в отделен пост, тук ще напиша най-важното:

  • проучи добре фирмата – сфера на работа, фирмената култура, възнаграждението, което можеш да очакваш;
  • научи кои са конкурентите на компанията – помисли за идеи в тази посока или въпроси, които можеш да зададеш за да покажеш мотивацията си;
  • подготви се за най-често задаваните въпроси на интервюто за работа;
  • репетирай ги ;
  • облечи се подходящо- трябва едновременно да се чувстваш удобно, да изразяваш себе си и да изглеждаш като професионалист.
  • отиди на интервюто 15 мин. преди уговорения час- така ще имаш време да се успокоиш от пътуването до офиса и време да го огледаш и да се настроиш за разговора.
Стъпка 8: Интервю за работа

Това беше основната цел на всички предходни стъпки. Интервюто за работа е решаващият етап от започването на мечтаната работа. Повечето хора пребледняват само от мисълта за него, но няма от какво да се плашиш. Ако си следвал плана, ти си подготвен за отлично представяне:

  • това е мечтаната ти работа и ти си силно мотивиран за нея – покажи го;
  • уверен си, че ще се справиш с работата, защото знаеш кои са силните ти страни и си започнал да доразвиваш уменията, които ще ти помогнат в професията;
  • вече си запознат със сферата на работа и познаваш основните играчи на пазара, продуктите и техните стратегии – имаш реалистични очаквания;
  • спокоен си защото си подготвен за най- неудобните въпроси, които могат да ти бъдат зададени по време на интервюто;
  • усмихнат и добронамерен си, защото разговаряш с хора, които споделят твоите интереси.
  • задаваш конкретни въпроси защото познаваш добре работата (и си си написал домашното) и така демонстрираш своята мотивация и желание за работа в избраната фирма и затвърждаваш добрата оценка на интервюиращите.

Видя ли, не беше страшно. Справи се отлично. Остават само още две стъпки.

Стъпка 9 : Имейл след интервюто

Да изпратиш имейл, в който да благодариш за вниманието и отделеното време е съвет, който експертите по подбор на персонал често дават. Идеята е наистина добра. Още повече, че кандидатите много рядко го правят. В моята практика се е случвало 2 пъти, и това прави отлично впечатление. На интервюто за работа обикновено са поканени 5-7 от всички, които са кандидатствали за свободното работно място. Ако изпратиш имейл след срещата, мигновено ще натрупаш точки пред останалите и ще върнеш интереса към своята кандидатура.

Стъпка 10 : Второ интервю

Самият факт, че си стигнал до тази фаза е признание за твоя професионализъм. Поздравления! Остава само една крачка до мечтаната работа, но не я подценявай.

До второто интервю стигат двама или трима кандидата. То обикновено е с управителя на фирмата, мениджъра на отдела или най-общо – този на чието подчинение ще бъдеш. На този етап въпросите ще бъдат доста по-конкретни и обвързани пряко със служебните ти задължения. Ще очакват идеи, предложения и въобще нещо, което да им помогне да разберат, че ти си човекът. Обикновено тези хора, нямат голям опит във воденето на интервюта, така че бъди готов и за неочаквани и понякога нетактични въпроси.

За да преминеш успешно през това последно ниво, те съветвам да използваш информацията, която си получил при първата среща и да помислиш с какво ще си полезен на екипа, отдела, фирмата. Помисли за оптимизация на работния процес, това със сигурност ще впечатли интервюиращите.

Вече си добил представа от фирмената култура, използвай това като свой коз, при второто интервю се опитай да изглеждаш като човек от екипа. Така този, който трябва да направи избора лесно ще си те представи на работното място.

Ако следваш тези десет стъпки ще получиш работата, която ти харесва, мотивира и прави делничният ти ден, приятен.

Ако имаш нужда от помощ в процеса на търсене на работа се свържи с мен на тел. 0889473424 или ми пиши тук.

Прочети още:

10 стъпки към мечтаната работа ( I част)                                                                                                              6 успешни начина за търсене на работа в България

 

Мария Илиева

Мария Илиева

Здравей, казвам се Мария Илиева.
Аз съм кариерен консултант и специалист "Подбор на персонал".
Ще ти помогна да намериш мечтаната работа.