Автобиография, CV или резюме

Автобиография, CV или резюме

CV
3 мин. за прочитане
  1. Автобиография, CV или резюме

Когато става въпрос за изготвяне на документи за търсене на работа, често хората се затрудняват  с изискванията за кандидатстване на работодателите. Автобиография, CV или резюме – има ли разлика при изготвянето им?

Автобиография

Думата е с гръцки произход –  autos, „себе си“, bios, „живот“, и graphein, „пиша“. В буквален превод означава „собствено животоописание“.

Като специалист подбор на персонал, до преди няколко години, все още получавах кандидатури за работа с формата на автобиография, който е в свободен текст и представя освен трудовия опит на кандидата, също така и информация за семейния му статус, неговото потекло и професиите на родителите му.

Днешната автобиография следва формата на CV. Информацията за кандидата се представя по структуриран начин и в хронологичен ред.

Днес, най-често използвания  документ за кандидатстване е автобиография европейски формат, а за нейните плюсове и минуси, можеш да научиш  тук.

CV

Това е абревиатурата на curriculum vitae, което в буквален превод от латински език означава „история на живота“.

CV-то е най-често използвания документ при кандидатстване за работа в много държави по света.  За разлика от автобиографията, то представлява структуриран текст, който представя в хронологичен ред съществена информация за трудовия опит, образование, технически умения и лични качества на кандидата, които се изискват за заемането на желана длъжност.

Изискванията за обема на представената информация варира в различните държави. В нашата е прието  CV-то да бъде 1-2 страници.

Друго различие при изготвянето на CV е наличието на снимка. В някои страни, закона за защита от дискриминация не позволява поставянето на снимка в документите за кандидатстване. В нашата законът не е толкова строг. Поставянето на снимка може да ти помогне за получаването на покана за интервю за работа, но подбрана неправилно може да бъде и причината твоята кандидатура да отпадне.

CV-то е най-важния документ при кандидатстване за работа. Повече за тънкостите при писането му можеш да прочетеш тук.

Резюме

Ако в обявата за желаната работа пише да изпратиш своето резюме – вероятно компанията за която кандидатстваш е американска, въпреки че термина има френски произход. Резюмето е документа, който се изисква при кандидатстване в САЩ, Канада и Австралия. Въпреки че представената информация е като тази в CV-то, резюмето се различава по начина на нейната подредба.

Който и формат при кандидатстване да избереш, не забравяй, че това е твоята визитка пред желания работодател, така че – постарай се.

Ако имаш нужда от помощ при изготвяне на документи за кандидатстване, не се колебай да се свържеш с мен на 0889473424 или тук .

 

Мария Илиева

Мария Илиева

Здравей, казвам се Мария Илиева.
Аз съм кариерен консултант и специалист "Подбор на персонал".
Ще ти помогна да намериш мечтаната работа.